Over Dementie

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenaandoeningen. Het kenmerkt zich onder andere door een combinatie van symptomen waarbij de hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken. Naast geheugenklachten, raakt het uitvoeren van dagelijkse handelingen verstoord, wordt plannen en organiseren moeilijk en kunnen er karakterverandering plaatsvinden. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 

Andere veel voorkomende vormen van dementie zijn Vasculaire dementie, Frontotemporale dementie (FTD) en Lewy Body dementie. Iedere vorm uit zich door andere symptomen en kenmerken.

Dementie is een progressieve ziekte. Het geheugen zal steeds verder achteruit gaan en het dagelijks leven raakt verder verstoord. Dit maakt dat er na verloop van tijd steeds meer hulp, begeleiding en toezicht nodig is. In veel situaties is dit uiteindelijk 24 uur per dag noodzakelijk.

Ga naar uw huisarts

Wanneer u vermoedt dat er bij u sprake is van dementie is het goed om dit met uw huisarts te bespreken.
De huisarts doet onderzoek, bespreekt uw klachten met uzelf en met iemand uit uw omgeving. Ook kan een huisarts een bloed- of urine onderzoek laten doen als dat nodig is.
Dit onderzoek kan een andere verklaring voor de klachten uitsluiten.
Wanneer de huisarts twijfelt of er is uitgebreider onderzoek nodig verwijst hij u door naar een specialist in het ziekenhuis.

Met de uitkomst van de verschillende onderzoeken komt de huisarts of specialist tot een diagnose.

Dementie is (nog) niet te genezen. Toch is het belangrijk om de diagnose te laten stellen. Wanneer er een diagnose is kan namelijk zorg en begeleiding, door onder andere een zorgtrajectbegeleider, opgestart worden.

De specialist of huisarts zal begeleiding van zorgtrajectbegeleiding met u bespreken en u doorverwijzen. Mocht dit niet gebeuren mag u het natuurlijk altijd zelf bij de huisarts navragen.

Klok
Vrouw
agenda