Virtual Reality-beleving

Unieke interactieve Virtual Reality-beleving opent ogen van wereld personen met dementie

Door: Jennie Castelijns zorgtrajectbegeleider.

Mantelzorgers van mensen met dementie lopen soms tegen emotionele of praktische problemen aan in de omgang met personen met dementie. Zij ervaren de wereld namelijk net wat anders en dat is soms moelijk te begrijpen.

Elf Verpleeg -en Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties* in Zuidoost-Brabant zochten vanuit het Ontwikkelplan Voorliggend Veld de samenwerking op met Stichting Into D’mentia, De Wever/Thebe en Beek en Bos. Zij ontwikkelden, en implementeren momenteel, de unieke interactieve Virtual Reality-beleving ‘Het bedreigde ik’ bedoeld om naasten bewust te maken van de impact van het eigen gedrag op mensen met dementie.

Eind oktober zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst bij kartrekker Joris Zorg twintig VR-brillen uitgereikt aan de zorgorganisaties. Voorafgaand zijn veertig zorgmedewerkers getraind via de module ‘Train-de-trainer’, wat inhoudt dat zij in staat zijn om collega’s te trainen om de VR-beleving in te zetten.

De VR-beleving is geen hulpmiddel op zich. Het is een middel dat zorgmedewerkers kunnen inzetten wanneer zij merken dat er bij familie vragen spelen over het gedrag van personen met dementie. Belangrijke onderdelen van de beleving zijn de voor- en nagesprekken. In het voorgesprek wordt de zorgvraag van naasten besproken met de zorgmedewerker. In het nagesprek wordt de impact van de beleving en mogelijke inzichten besproken.

De beleving is gericht op de thuissituatie en bevat herkenbare situaties voor mantelzorgers en naasten. Zodra je als persoon start met de beleving stap je vanuit een 360° perspectief in de wereld van iemand met dementie. Een stem neemt je mee en vraagt je de twee controllers – ‘jouw virtuele handen’ – te bedienen. Je zet de bril op en staat voor ‘jouw huis’. Je wilt naar binnen. Weet jij nog waar je jouw sleutels hebt gelaten?

Meer informatie
Binnenkort worden er achttien VR-brillen uitgereikt aan de zorgtrajectbegeleiders, zodat zij die ook kunnen gebruiken om mantelzorgers te ondersteunen. 

Het is de bedoeling dat ieder team een VR-bril heeft en die, met ondersteuning van de trainer,  in gaat zetten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het betreffende zorgtrajectbegeleiders team.

 

Krantenartikel:

https://www.ed.nl/kempen/dementie-door-een-nieuwe-bril-bekeken~aac9878f/

 

*Vanuit het Ontwikkelplan Voorliggend Veld werken de volgende VVT-organisaties samen: Joris Zorg (kartrekker), Oktober, Vitalis, Sint Anna Klooster, Amaliazorg, Anna Zorggroep, Valkenhof, Archipel, ZuidZorg, de Zorgboog en Savant zorg.