Online Alzheimer café

Kirsten van der Meer zorgtrajectbegeleider Veldhoven:


In Nederland zijn zo’n 250 Alzheimer Cafés. Deze zijn in het leven geroepen, voor mensen met dementie en hun naasten, zodat er altijd een plek dichtbij is om lotgenoten te ontmoeten en om meer te leren over (het omgaan met) dementie.

Helaas zijn alle Alzheimer Cafés momenteel gesloten, omdat fysieke bijeenkomsten niet zijn toegestaan i.v.m. Corona.
Mocht u deze bijeenkomsten missen, er is een alternatief!

 Veel Alzheimer Cafés, ook in de regio Eindhoven, zijn gestart met een online Alzheimercafé. Hierbij wordt veel interessante informatie gedeeld via filmpjes die u via YouTube kan bekijken. 

  • In Veldhoven heeft SWOVE een YouTube kanaal waarin regelmatig nieuwe filmpjes worden geplaatst, zie hiervoor Informatiepunt Dementie on Tour
  • Het Alzheimer Café BOS (Best Oirschot Sint Oedenrode) plaatst filmpjes op YouTube (in samenwerking met Alzheimer Café Eindhoven). Deze kunt u gewoon op YouTube vinden, als u handig bent in zoeken. Maar u kunt zich ook aanmelden via een email naar [email protected], waarna u elke keer een berichtje krijgt wanneer er een nieuw filmpje geplaatst is. 

Hieronder staan enkele linkjes naar interessante filmpjes, van Alzheimer Cafés die al eerder hebben plaatsgevonden. Deze kunt u bekijken door op de link te klikken.

Ten slotte:
Niets kan natuurlijk de fysieke bijeenkomsten vervangen, bijvoorbeeld het ontmoeten van andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, wordt momenteel erg gemist door veel mantelzorgers. Maar op deze manier proberen de Alzheimer Cafés de mantelzorgers een steuntje in de rug te geven.
We hopen natuurlijk allemaal op een snelle terugkeer van de reguliere Alzheimer Cafés!