Corona

Het Corona virus houdt de wereld in haar greep. De overheid doet er alles aan om de verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.
Voor mensen van 70 jaar en ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid is het extra belangrijk om goed op te letten.
De belangrijkste regels zijn; blijf binnen als je klachten hebt, was regelmatig je handen, vermijd drukte, houdt 1,5 meter afstand en draag een mondkapje in openbare ruimtes.

Voor mensen met dementie kan het vaak lastig zijn om te begrijpen wat het Corona virus is. Ook is het niet altijd makkelijk voor hen om de regels goed op te volgen. Probeer hierin zo goed mogelijk te begeleiden en bespreek op een begrijpelijke manier de regels die er gelden. Geen handen geven of afstand houden kan bijvoorbeeld heel lastig zijn, omdat dit een heel beleefde en automatische gewoonte is. 

Aan het begin van de Coronacrisis ging de dagopvang op slot. Het is nu de bedoeling dat de dagopvang open blijft. Het kan wel zijn dat de persoon met dementie minder vaak naar de dagopvang kan komen, omdat er een beperkt aantal mensen mag komen. Probeer thuis zoveel mogelijk structuur te bieden en kijk naar activiteiten die je samen kunt doen. Ga naar buiten, als het kan, beweging en frisse lucht zijn heel goed.

Het is belangrijk om te bedenken wat je je naaste met dementie vertelt over het virus. Overweeg welke TV programma’s je bekijkt of wat je bespreekt met je naaste erbij. Soms kan informatie onbedoeld leiden tot een onveilig gevoel.

Het Corona virus en dementie is geen gemakkelijke combinatie. Het kan veel vragen oproepen. Natuurlijk kunt u met vragen altijd terecht bij de zorgtrajectbegleider. Bel gerust als u ergens mee zit of het fijn vindt als er iemand met u meedenkt over vragen die u heeft.